Wedstrijdklassen

In het wedstrijd surfen is het hoogst haalbaar de gouden plak bij de olympische spelen. Dat dit haalbaar is hebben Dorian van Rijsselberghe en vroeger Stefan van den Berg welk bewezen. Om hier te komen moet er echter een flink traject worden afgelegd. Voor de beginnende wedstrijdsurfer begint die vaak bij de BIC Techno klassen.

Schema wedstrijdklassen

Techno 293 in Nederland

Techno surfersDe Techno 293 klasse is een jonge wedstrijdklasse voor surfers tot 17 jaar. Wedstrijdsurfen van beginner tot wereldkampioen. Allemaal op hetzelfde materiaal, zonder jaarlijks weer het nieuwste board, de snelste vin of betere zeil aan te hoeven schaffen.

De Techno 293 klasse is een breed gedragen laagdrempelige en betaalbare eenheidsklasse voor jeugd windsurfers. De kweekvijver voor de talenten van de toekomst: van beginner tot wereldkampioen. Met de erkenning door ISAF, de internationale zeilfederatie, als dé internationale opleidings- en jeugdklasse kwam de ontwikkeling van de Techno 293 klasse in Nederland in een stroomversnelling terecht.


Van de basis tot aan de top worden er verschillende activiteiten, trainingen en wedstrijden georganiseerd voor Techno293 surfers. De NVW diverse trainingen op de kalender staan voor Techno 293 surfers. Open Techno Trainingen, drie trainingskampen en enkele trainingsdagen voorafgaand aan alle Holland Windsurfing wedstrijden, gecombineerd met wedstrijdbegeleiding op de wedstrijddag zelf.

Op de Techno 293 kun je aan alle wedstrijden en wedstrijdseries meedoen. Van clubwedstrijd tot de Holland Windsurfing serie, van de Regiocups tot het NK..

Het doel van het opleidingsprogramma is om jonge windsurfers het plezier van het wedstrijdsurfen te leren ervaren. Door de combinatie van trainingen en wedstrijden ontwikkelen jonge surfers zich razendsnel. Binnen 2 à 3 jaar hebben ze voldoende geleerd om op een hoog niveau in te stromen bij de Nederlandse seniorentop.

Op de website Technotalents.nl vindt  je de laatste nieuwtjes, tips, trucs en ontwikkelingen over het wedstrijdsurfen binnen de Bic Techno 293 jeugdklasse voor jonge wedstrijdsurfers in Nederland.

Formula Windsurfing in Nederland

Formula surfersFormula Windsurfing is een spannende race discipline waar tactiek, techniek en materiaal beheersing een belangrijke factor zijn. Er worden verschillende baanvormen gevaren. Het tactische up- en downwind rak is vaak bepalend voor de uitslag. De deelnemers beginnen de wedstrijdbaan altijd met een lang kruisrak. Het is verder heel simpel; de surfer die als eerste de finishlijn passeert, na een aantal vooraf bepaalde rondes, wint de race.

Er wordt gevaren op korte, maar brede boards (1 meter breed). Deelnemers mogen één productieboard (zonder zwaard) en maximaal 3 zeilen inschrijven. Met dit materiaal moet een windbereik van 7 tot 20 knopen worden afgedekt. Dat lijkt veel, maar de praktijk leert dat met de huidige zeilen zelfs 2 zeilen volstaan.

Op de website van de internationale Formula Windsurfing Class (www.formulawindsurfing.org) kan veel informatie over deze klasse worden gevonden waaronder de klassenregels en de internationale wedstrijdkalender.  De minimale windlimiet is 7-8 knopen. Daaronder planeren de boards niet meer en kan er geen “hoogte” meer worden gevaren.

Slalom in Nederland

slalomsurfersSlalom is misschien wel een van de meest spectaculaire windsurf wedstrijdvormen. De start is halve wind waarna halve of ruime wind een slalom word gevaren om een aantal boeien. De wedstrijd bestaat uit een aantal die ieder ongeveer 3-4 minuten duren. De snelste deelnemers in een heat gaan door naar de volgende ronden en de langzamere deelnemers naar de troostfinale.

Er wordt gestart in kleine startvelden van 6-10 deelnemers. De Slalomraces worden gevaren met een minimale windsterkte van 11 knopen. Er kan worden gevaren met bijna alle “korte” boards, hoewel de speciale slalomboards natuurlijk het best geschikt zijn. Bij officiële wedstrijden mogen deelnemers twee productieboards (zonder zwaard) en maximaal 4 zeilen van maximaal 10.00 m² inschrijven. In de praktijk blijkt dat lang niet altijd nodig te zijn en kan worden volstaan met 1 board en 2 zeilen.

Freestyle in Nederland

freestyle surfersFreestyle surfen betekend: Zoveel mogelijk mooie sprongen en tricks doen binnen zo kort mogelijke tijd, bij voorkeur op vlak water. Bij wedstrijden wordt er meestal beoordeeld op stijl en moeilijkheidsgraad. Dit wordt gedaan door een jury, die uiteindelijk de winnaar kiest.

Sinds enkele jaren wordt er Nederlandse Kampioenschappen Freestyle gehouden. Binnen Nederland worden er bovendien ook veel andere laagdrempelige freestyle-events gehouden. Een van de betere freestyle-spots waar veel gebeurd in Nederland zijn De Brouwersdam, de Grevelingendam, de Oesterdam en het Amstelmeer.

Speedsurfen in Nederland

speedsurfersBij speedsurfen gaat het er om dat je zo hard mogelijk gaat op je windsurf setje.  De meeste wedstrijden die in Nederland worden georganiseerd zijn de zogenaamde GPS-Speed wedstrijden waarbij de snelheid wordt gemeten via GPS.

In Nederland is er een mooie opbouw vanaf de basis naar de top op het gebied van speedsurfen. Bijvoorbeeld door gewoon op je favoriete stek varen en vergelijk je snelheid op basis van GPS statistieken op de website www.gps-speedsurfing.com.

 

 

Waven in Nederland

wavesurfersDe Wave-performance is een heel aantrekkelijke discipline om te zien. Bij deze discipline beoordeelt een jury de deelnemers op de jumps, tricks en golfritten die zij laten zien.

Sinds kort wordt het Nederland Kampioenschap Wave in samenwerking met de Watersport Vereniging Zandvoort weer gehouden.  Omdat de wedstrijden erg afhankelijk zijn van de omstandigheden worden de wedstrijden op afroep georganiseerd.

 

 

Raceboard & RS-X in Nederland

rsx surfersNa de gouden medaille van Diorian van Rijsselberghe is er weer meer aandacht gekomen voor de RS:X De RS:X is de officiële olympische klassen voor de spelen in 2016 in Rio. Maar ook op de Zuid-Hollandse plassen organiseren actieve surfverenigingen sinds jaar en dag een levendige raceboard competitie waarvan de RS:X een onderdeel is.

Voor de RS:X surfers zijn er, naast de verschillende wedstrijdseries (NK Windsurfen, Holland Windsurfing, Regio Cup) twee grote evenementen. De Delta Lloyd Regatta en het  ONK Olympische klassen, beide in Medemblik. Klassiekers voor alle raceboard surfers zijn natuurlijk de 2 uurs van Alphen, Het Weekend van Ter Aar (12 uurs race) en de Grote Prijs van Aalsmeer.